HTML

Peti megmondja

Mottó: "Ma reggel, egy adag somlói elfogyasztásával megkezdtem a fogyókúrát." Peti megmondja a frankót... Petinek mindenről meg van a maga véleménye... Józan paraszti ész és logika... Egyszerű nyelvezet, hogy mindenki megértse...

Friss topikok

  • sh_peti: Ami Kellert illeti, attól, hogy valami törvényes, még nem biztos, hogy etikus. A választó többség ... (2008.04.27. 23:25) Fidesz Magyar PR és Reklám Párt

Linkblog

Archívum

Fogyókúra!

2008.04.22. 17:09 sh_peti

Ma reggel nekikezdtem a fogyókúrának, ezért hősiesen megettem a somlóit a hűtőből.

 

Önmagában a somlói nincs ellentmondásban a fogyókúrával.

 

 

 A baj ott van, hogy emberek tömegei dobják magukat dilettáns, önjelölt fitnessguruk karmai közé.

Mostanában az új szent grál a "zsírégető hormon".

 Ez nagyjából arról szól, hogy egyél bátran, csak éppen naponta többször és olyat ami az adott pillanatban beindítja a "zsírégető hormonjaidat".

A részleteket már 80 dolcsiból megtudhatod, ha elég agyalágyúlt vagy, hogy bedőlj.

Valójában fogyni nem olyan komplikált.

A fogyás fiziológiája egyszerű mint az 1x1:

Minden embernek meg van a napi minimális energiaszükséglete amit "alap-anyagcserének" hívnak. Ez könnyen kiszámítható a következő képlettel:

 

Életkor (év) Kcal/nap
Férfi
18-30

15,3 x testtömeg + 679

30-60

11,6 x testtömeg + 879

18-30

14,7 x testtömeg + 496

30-60

8,7 x testtömeg + 829

Példa: 35 éves, 60 kg testtömegű hölgy alapanyagcseréje: 8,7 x 60 + 829 = 1351 kcal/nap
 

Az alap anyagcsere arról szól, hogy, ha mozdulatlanúl feküdnénk egész nap akkor nangyjából ennyi kcal-ra lenne szükségégünk életfunkcióink és a testhőmérsékletünk fenntartására.

Innetől kezdve, ha ennél napi 500kcal-val többet fogyasztunk akkor nagyjából heti 1kg-ot hízunk, ha ugyanennyivel kevesebbet akkor ugyancsak 1kg-ot fogyunk.

A mozgás növeli az energiafogyasztásunkat, ami befolyásolja a fentieket.

További fontos tétel, hogy a szervezet logikusan "gondolkozik" és megpróbál a lehető legkissebb energiaráfordítással a lehető legtöbb energiához jutni.

Ez azt jelenti, hogy mivel a sejtek a szőlőcukrot képesek felhasználni, minden ennél nagyobb szénhidrogén molekulát szét kell bontania. Ezt enzimek segítségével végzi, de a kémiai reakciókhoz is energia kell.

Ennek megfelelően a felhasználás sorrendje: szőlőcukor, cukor, szénhidrát, zsír.

Ha a szervezet hozzájut a kissebb molekulákhoz, akkor nem bíbelődik a nagyobbak feldarabolásával, inkább elraktározza őket.

Ha nem ennénk cukrot, szénhidrátot csak zsírt, akkor nem híznánk, mert elégetnénk a zsírt. De ha mellette cukrot vagy szénhidrátot is fogyasztunk, akkor a zsír megy az úszógumiba és a cukor vagy a szénhidrát kerül elégetésre.

Visszakanyarodva a somlóihoz, az persze nem segített rajtam, de sajnáltam volna kidobni. Hasonló megfontolásból kellett megdézsmálnom a a tegnapi tagliatelle maradékát is...

Kiváncsi leszek a holnap reggeli méredszkedésre... A ma reggeli eredménye 131,5 kg volt.

Ez azért is kínos, mert már jártam 116-nál is és folyamatosan azt terjesztem, hogy második éve tartom a lipid-osztályos "Nagy Fogyás" -15 kilóját, ami ugye anno 134-15=119 kilót jelentett.

Valójában, tényleg tartottam... Egészen a térdműtétig. Azóta a csúszdán vagyok.

Meg kell állítani!

Mára - minden esetre - befejeztem a kalóriák bevitelét és holnaptól szigorítok.

Csak ne lenne annyira tele a hűtő...

 

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: hormon fogyókúra kalória zsírégető a fogyás fiziológiája anyagcsere képlet

A bejegyzés trackback címe:

https://petimegmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr51437361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása